söndag 23 mars 2014

Beskrivning av prematurbody

Det blir nån form av nystart av bloggen då jag tagit bort de flesta inlägg. Jag ska försöka skärpa mig och uppdatera lite oftare. Vi får se hur det blir. Hur som helst blir detta inlägg en beskrivning av en prematurbody.

Mönstret till denna body är ritat av Veronica Berglund och Marina Langaker i Facebook-gruppen Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar. Det är till för icke-kommersiella syften. Detta inlägg är en beskrivning av hur jag syr bodyn och är skrivet dels för att tipsa de som känner sig lite osäkra om ett sätt man kan göra den på och dels för att dela med mig så att jag själv kanske kan få tips på förändringar. Kläderna ska självklart skänkas till en av insamlingarna.

Om tyget är tillräckligt stort syr jag bodyn utan sidosömmar och har därför tejpat ihop mönsterdelarna. Jag har klippt bort ca 0,5 cm på längden på ärmen då jag sätter dit en liten mudd istället för att bandkanta. Denna gång har jag använt muddväv till ärmmuddar och kantband men brukar även använda singeljersey och interlock.


Såhär gör du om du vill sy precis som jag ;)

På mönstret står det var det behövs sömsmån (förutom att den i sidan försvinner). Sömsmånen syns även på bilden. Klipp ut bitar till kroppen och ärmarna.


Sy ihop axelsömmarna och ärmarna. Vänd ärmarna så att rätan är utåt.


Nåla och sy fast ärmarna. Detta gör jag ungefär som när jag syr fast en mudd. Jag brukar nåla fast den övre delen av ärmen vid axelsömmen först då jag tycker att det är lättast att få den rak då.Det börjar likna nånting!


Jag brukar klippa kantband som är 4 cm breda men detta är ju en smaksak. Jag vet att vissa lyckas få jättelånga fina kantband men jag orkar oftast bara klippa rakt över en rundstickad muddväv. Det räcker bra för en prematurbody. Ärmmuddarna klipper jag 4 cm på höjden och 10 cm på bredden (toppen om man har lite kantband över). Detta beror ju lite på tycke och smak och hur mycket sömsmån man behöver. Jag syr på overlock och använder oftast inte mer sömsmån än som behövs till själva sömmen (skär så lite som möjligt).


Sy ihop ärmmuddarna och nåla och sy fast dem på ärmarna. Toppen om man orkar använda samma färg på tråden som på mudden men det orkar jag sällan. Det syns inte när plagget sitter på ändå.

Nåla fast kantbandet runtom hela bodyn. Jag brukar börja på nederdelen av "bakstycket" men egentligen spelar det inte så stor roll då den söm och lilla knöl som blir knappt märks. Kom ihåg att kantbandet ska vara lite kortare än omkretsen så att du får dra i det. Hur mycket beror på hur stretchigt kantbandet är. Jag brukar gå på magkänsla, man får in snitsen efter några gånger.


När du nålat runt hela bodyn, sy ihop de två ändarna av kantbandet med en stretchig raksöm (ta bort ett par nålar så går det lättare). Klipp bort överflödigt tyg och nåla fast kantbandet igen med kantbandsändarna separerade.
Jag brukar overlocka fast kantbandet. Detta klarar man sig utan men det är rätt smidigt. Sen syr jag en elastisk raksöm för att få till den bredd jag vill ha.Vik sedan över kantbandet och nåla fast runt hela. Se till så att kantbandsändarna fortfarande är separerade, annars blir det knöligare än nödvändigt. Jag kör 3-vik på kantbandet men självklart gör man 4-vik om man hellre vill ha det.
Sy sen ner kantbandet. De flesta skulle säkert använda en tvillingnål här men eftersom att jag varken har någon eller har lust att byta nål hela tiden kör jag med elastisk sicksack och jag tycker att det blir så fint så.Klipp bort trådar (glöm inte att fästa om du inte gjort det) och överflödigt tyg på kantbandet (om du kört 3-vik). Nästan färdig! Bara knappar kvar.


Jag brukar alltid börja med den översta knappen för att se till så att det blir en snygg öppning i halsen. Sen sätter jag i knappen på höften och efter det den mellan dem (oftast ungefär på mitten med ögonmått, ibland orkar jag mäta). Sen sätter jag i knapparna i grenen (också här använder jag oftast ögonmått men man kan självklart mäta för att få dem på millimetern på rätt plats).Sisådär! En body!


Självklart matchar jag med ett par byxor (mönster av Rebecca Kohlmann, också från samma Facebook-grupp).


3 kommentarer:

  1. Vilken bra tut! Har precis börjat sy på min första body, men än har jag inte vågat mig på kantningen. Har kantat halsringning på tröjor förut och det har gått bra. Men hur ska jag tänka med längden mudd runt hela bodyn? Var ska jag sträcka och inte? Och hur mycket? Kan man räkna någon viss procent på hur mycket man ska ha, som man gör i halsringning där man tar 75%? Törs inte riktigt ge mig på den än. :) Kanske du har något tips? :)

    SvaraRadera
  2. Jag brukar inte mäta innan men det bör vara ungefär 75%. Sträck lite mer i inåtsvängarna (till exempel runt benen) och ingenting i utåtsvängarna (till exempel grenflärparna), lite lagom på raksträckorna. Klart du vågar!

    SvaraRadera
  3. Hur lyckas du få in den lilla ärmen i overlocken för att sy fast mudden?

    SvaraRadera